Kuchnia bezpieczna dla dziecka

1
42

Kuchnia jest tym miejscem w domu, w którym rodzic, a więc najprawdopodobniej i dziecko, przebywa najczęściej. W dodatku jest tam tak dużo możliwości wystąpienia niechcianych sytuacji niebezpiecznych dla dziecka, że trzeba się im bardzo dokładnie przyjrzeć, by ich uniknąć. Oczywiście bezpieczny dla niego powinien być cały dom, ale właśnie kuchni trzeba poświęcić wyjątkowo dużo uwagi. Co więc zrobić, by kuchnia była miejscem bezpiecznym dla dziecka? Oto najważniejsze wskazówki.Rodzice  Kuchnia bezpieczna dla dziecka

Ucz od najmłodszych lat

Naukę trzeba rozpocząć już wtedy, kiedy maluszek ma zaledwie kilka miesięcy (i pewnie większość rodziców to robi pokazując np. kuchenkę z jednoczesnym komunikatem „Si!”, „Sss” lub „Gorące!”) i jak mantrę powtarzać przy każdej nadarzającej się okazji. Nie ma co jednak liczyć na to, że dziecko sobie zapamięta nasze ostrzeżenie lub uwierzy nam na słowo. Dlatego, to właśnie rodzice muszą zadbać o to, by na własnej skórze nie doświadczyło, że urządzenie jest naprawdę gorące.

Czego dziecko nie może robić w kuchni?

Nie można więc pozwolić maluchowi zbliżać się do kuchenki, obsługiwać nawet z pozoru bezpiecznych urządzeń elektrycznych, wkładać  lub wyjmować czegokolwiek z piekarnika (nawet jeśli jest zimny), mieszać lub przelewać gorących rzeczy i próbować czegokolwiek bez wyraźnej zgody dorosłych. Niebezpieczny może być również ekspres do kawy, czajniczek z gorącą esencją herbaty, młynek do kawy, mikser, sokowirówka czy elektryczna maszynka do mięsa. Najlepiej, by w czasie korzystania z tych urządzeń przez dorosłych, dziecko stało w pewnej odległości z rączkami trzymanymi za sobą (niestety, dzieci wykazują często dziwne turbodoładowanie w rączkach! 🙂 I przy okazji jeszcze jedna dodatkowa uwaga dotycząca nie tylko kuchni – temperatura wody w kranie w całym domu nie może być wyższa niż 50°C.

Jak zabezpieczyć kuchenkę i wszystko co się na niej znajduje?

Większość wypadków z udziałem małych dzieci to poparzenia spowodowane ściągnięciem przez malucha gorących rzeczy (np. szklanki z gorącą herbatą). Podstawowa i najważniejsza zasada jest więc taka: nigdy, ale to nigdy nie wolno zostawiać na brzegu kuchenki lub blatu kuchennego, stołu szafki itp. niczego gorącego! Nawet jeśli wydaje się, że dziecko jest zbyt małe, by to na siebie ściągnąć! Problem polega na tym, że nigdy nie wiadomo, czy nie zwisa z niej jakaś ściereczka czy przewód, które świetnie nadają się dla ciekawskiego brzdąca do uchwycenia i pociągnięcia. I nieszczęście gotowe. Poza tym każdy rodzic powinien pilnować, by sam nie spowodował wylania gorącej cieczy na swoje dziecko – np. w czasie zalewania kawy wrzątkiem (może np. pęknąć szklanka lub kubek i zawartość wylać się na stojące obok dziecko), nalewania gorącej zupy na talerz lub smażenia kotletów w głębokim tłuszczu. Musi więc cały czas być przewidujący i mieć „oczy dookoła głowy”.

Jak zabezpieczyć piekarnik?

W wielu nowoczesnych kuchniach piekarnik umieszczony jest dość wysoko, więc wydaje się, że jest to opcja nieco bardziej bezpieczna niż umieszczony w dolnym ciągu szafek kuchennych.Rodzice  Kuchnia bezpieczna dla dzieckaAle i wtedy trzeba uważać, by nic gorącego nie wypadło lub nie wylało się na maluszka. Są w sprzedaży piekarniki zaopatrzone w specjalne blokady uniemożliwiające otwarcie ich przez małe dziecko, więc jeśli piekarnik znajduje się w zasięgu maluszka – można kupić właśnie taki.

Jak zabezpieczyć kuchenkę mikrofalową?

Jeśli chodzi o kuchenkę mikrofalową to najlepiej, by umieszczona była całkowicie poza zasięgiem małych rączek (trzeba pamiętać, że wielu urwisów bez trudu potrafi wspiąć się na stołek, krzesło czy niską szafkę). Wiadomo przecież, że większość z nich dość łatwo jest uruchomić, a wstawienie do nich nieodpowiednich przedmiotów lub uruchomienie bez żadnej zawartości może stanowić poważne zagrożenie dla samego dziecka jak i całego pomieszczenia, a nawet domu. Przy okazji mówienia o kuchenkach mikrofalowych – trzeba pamiętać, że nie wszystkie podgrzewają potrawy jednakowo. Może się więc okazać, że wprawdzie kaszka z wierzchu jest jeszcze niezbyt ciepła, to jednak w środku ma bardzo wysoką temperaturę! Dlatego nie wolno podawać dziecku żadnego posiłku bezpośrednio po podgrzaniu w mikrofali – potrawę trzeba dokładnie wymieszać, sprawdzić czy ma odpowiednią temperaturę, ewentualnie poczekać aż się wystudzi.

O czym trzeba jeszcze pamiętać?

Bezpieczeństwo dziecka w kuchni, to temat – rzeka. Prawda jest taka, że nie da się wszystkiego przewidzieć.Rodzice  Kuchnia bezpieczna dla dzieckaSzczególnie, gdy jest ono ruchliwe i kreatywne. Nie ma pewności nawet wtedy, gdy zawsze dotąd było spokojne i posłuszne. Najważniejsze jest to, że to nie małe dziecko ma obowiązek przewidywania i likwidowania zagrożeń. Taki obowiązek spoczywa bowiem na jego opiekunach. Ale żeby nie demonizować kuchni, to na zakończenie jedna uwaga – dziecko może się w niej również fantastycznie i bezpiecznie bawić 🙂 Trzeba tylko odpowiednio o to zadbać.