Jak uniknąć zakażenia pałeczkami bakterii salmonelli?

1
103

Jak uniknąć zakażenia salmonellą?

Mówiąc szczerze – nie ma w 100% skutecznego sposobu na uniknięcie zakażenia.pałeczką bakterii salmonelli. Niestety nigdy przecież nie można być pewnym, że zjedzony „u cioci na imieninach” przepyszny tort nie zawiera niebezpiecznych mikroorganizmów. Nikt nie jest w stanie kontrolować wszystkich spożywanych produktów. Jedyne co można zrobić, to przestrzegać kilku prostych zasad, dzięki którym można przynajmniej zminimalizować ryzyko zakażenia:

  • Trzeba dbać o higienę własną.Polecamy  Jak uniknąć zakażenia pałeczkami bakterii salmonelli?Podstawą jest częste mycie rąk, szczególnie po dotykaniu nimi produktów żywnościowych z listy umieszczonej w tekście wyżej. Wszelkie akcesoria kuchenne przeznaczone do kontaktu z żywnością najlepiej myć w zmywarce. Szczególną uwagę warto zwrócić na deski do krojenia, na których mogą się gromadzić ogromne ilości przeróżnych bakterii, w tym salmonelli.
  • Wszystkie produkty, które teoretycznie mogły mieć kontakt z bakteriami trzeba przechowywać w odpowiedniej temperaturze.
  • Produkty można zamrozić tylko jeden raz, a po rozmrożeniu natychmiast poddać je obróbce (ugotować, upiec, usmażyć itp. – temperatura minimalna około 75°C) i zjeść.
  • Mrożone produkty kupione w sklepie najlepiej transportować w torbie termicznej, szczególnie latem i szczególnie, gdy nie będą przeznaczone od razu do spożycia.
  • Surowe jaja przed włożeniem do lodówki powinny być najpierw zamoczone w gorącej wodzie (przez około 10 sekund) by pozbyć się ewentualnych bakterii.
  • W lodówce najlepiej wydzielić oddzielną półkę na produkty pochodzenia zwierzęcego surowe, by nie miały bezpośredniego kontaktu z tymi gotowymi do spożycia.Polecamy  Jak uniknąć zakażenia pałeczkami bakterii salmonelli?
  • Powierzchnia warzyw przed wykorzystaniem powinna być umyta pod strumieniem bieżącej wody.
  • Latem lepiej zrezygnować z potraw, w których wykorzystuje się surowe jajka, czy mięso.
  • Wszystkie produkty spożywcze najlepiej kupować w sprawdzonych sklepach lub u zaufanych gospodarzy (chodzi o to, by znać warunki hodowli i uboju zwierząt, dojenia mleka, itp.).

Zakażenie salmonellą u dzieci

Zakażenia salmonellą zazwyczaj występują grupowo. Na dolegliwości skarżą się często goście weselni bawiący się na tym samym weselu, uczestnicy wycieczek, szkoleń, uczniowie szkół oraz dzieci uczęszczające do przedszkola lub żłobka. Trzeba pamiętać, że dolegliwości żołądkowo – jelitowe są niezwykle niebezpieczne dla małych dzieci (również dla osób starszych, schorowanych), szczególnie niemowląt. Do odwodnienia groźnego dla malucha może dojść już w ciągu kilku godzin od pojawienia się pierwszych objawów. Dlatego w żadnym wypadku nie wolno zwlekać z udaniem się do lekarza- pediatry, a w skrajnych przypadkach od razu do szpitala.