Zatrucie salmonellą – objawy

2
117

W lecie notuje się zwykle większą ilość zachorowań na zatrucia pokarmowe spowodowane pałeczką bakterii salmonelli. Dzieje się tak dlatego, że temperatura powietrza na dworze jest zwykle bardzo wysoka, a to sprzyja rozwojowi tych niebezpiecznych dla człowieka drobnoustrojów.

Bakterie salmonelli

Pałeczki salmonelli należą do rodziny bakterii zwanej Enterobacteriaceae. Za spowodowanie zatruć pokarmowych u człowieka odpowiedzialne są najczęściej szczepy pałeczek z rodzaju Salmonella enteritidis i Salmonella typhimurium.Polecamy  Zatrucie salmonellą - objawyPałeczki bakterii salmonelli naturalnie żyją w przewodzie pokarmowym zwierząt hodowlanych, a także dzikich. Wydalane wraz z resztkami pokarmowymi mogą przetrwać w odchodach nawet kilka miesięcy! Dlatego ryzyko zanieczyszczenia nimi żywności jest całkiem realne.

Jak można się zakazić pałeczkami salmonelli?

Niestety zakażenie pałeczkami salmonelli nie jest zbyt trudne. Wystarczy mieć kontakt z z żywnością zanieczyszczoną odchodami zwierząt.Polecamy  Zatrucie salmonellą - objawyBakterie mogą się znajdować w wielu produktach żywnościowych. Należą do nich: mięso, jaja (raczej wiadomo dlaczego … 🙂 ), produkty mleczne, kremy, lody i majonezy z dodatkiem surowych jaj, galaretki i pasztety mięsne, sałatki, a nawet kiełki roślin (kto by pomyślał, prawda?).

Objawy zakażenia pałeczkami salmonelli

Objawy salmonelli mogą pojawić się już po upływie 6 godzin, ale u niektórych zakażonych o wiele później – nawet po 10 dniach! Dlatego czasami trudno jest nawet określić co było źródłem zakażenia. Najbardziej typowymi objawami są:

  • wodnista biegunka
  • bóle brzucha
  • nudności
  • wymioty
  • wysoka temperatura ciała, osiągająca nawet 40° C
  • osłabienie
  • brak sił
  • ogólne zmęczenie

Zatrucie pokarmowe spowodowane pałeczkami salmonelli może mieć różny przebieg u różnych osób. U niektórych występują wszystkie wymienione objawy, często są bardzo nasilone. U innych tylko niektóre, więc chory je lekceważy i sam próbuje się leczyć. Prawda jest jednak taka, że prawdopodobnie każdy zakażony ta „paskudną” chorobą ostatecznie trafia na leczenie do szpitala.

Dlaczego każdy zakażony salmonellą powinien być leczony w szpitalu?

Odpowiedź na to pytanie jest proste – tylko w szpitalu można odpowiednio szybko wykonać badania potwierdzające lub wykluczające obecność pałeczek bakterii w kale oraz wdrożyć leczenie antybiotykami i dożylne podawanie soli fizjologicznej i elektrolitów.Polecamy  Zatrucie salmonellą - objawyJest to niezbędne dla ochrony chorego przed odwodnieniem, które w przypadku nawarstwienia się objawów (biegunka, wymioty, gorączka) może nastąpić bardzo szybko. Zagraża wówczas nie tyko zdrowiu ale i życiu pacjenta.